Ryssland

Tyskland fördömer gripanden av demonstranter

1:27 min

Tyskland och Frankrike fördömer nu gripandena av demonstranter i Moskva igår. "Ryssland borde försvara sina medborgares rättigheter", skriver den tyska regeringen i ett uttalande.

Men från officiellt håll i Ryssland har man inte uttalat sig om gårdagens protester.

"De som arrangerar protesterna gör inte det för medborgarnas bästa, utan för sina egna politiska syften, vilka de än må vara".

Så sa Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin i en intervju för några dagar sedan, och som har kablats ut i flera medier i dag. Men gårdagens protester har varken han eller Kreml kommenterat.

Runt 1 000 personer greps i går, när Moskvabor återigen tog sig ut på gatorna för att protestera mot att oberoende politiker har stoppats från att ställa upp i lokalvalet här i september.

Det är oklart hur många av dem som greps är kvar i förvar.

Gårdagens demonstration, liksom förra veckans hölls utan tillstånd. Polisen varnade att de som trots allt demonstrerar riskerar att arresteras.

För att undvika att gripas kallade demonstranterna protesten för en promenad runt Moskva.

Nu kommer kritik från internationellt håll, däribland från Tyskland. I ett uttalande skriver den tyska regeringen att gårdagens polisinsats bryter mot Rysslands internationella skyldigheter, och underminerar rätten till fria och rättvisa val, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Flera av dem politiker som har manat till protesterna avtjänar nu själva fängelsestraff. Senast i går greps Ljubov Sobol. Hon dömdes senare till böter på 300 000 rubel, alltså ungefär 45 000 kronor för att ha manat till tidigare protester.

Tidigare har Sobol sagt att hon inte kommer sluta demonstrera förrän valkommissionen drar tillbaka sitt beslut och låter de oppositionella politikerna ställa upp i valet.