Tredje fartyget inom en månad

Mindre oljefartyg beslagtaget i Hormuzsundet

1:52 min

Igår beslagtog Iran ytterligare ett fartyg i Hormuzsundet söder om Iran. Iran hävdar att fartyget är irakiskt, något som iraks oljeminister tillbakavisar.

Det är det tredje fartyget på mindre än en månad som beslagtagits av Iran efter att Storbritannien beslagtog ett iranskt fartyg utanför Gibraltar i juli.

En video publicerad i iranska medier ska, enligt dem, visa det senaste fartyget som beslagtagits. En mindre oljetanker med sju personer ombord som uppges ha varit på väg att smugglat 700 000 liter olja.

Alla uppgifter kring det senaste fartyget kommer endast från Iran, via statliga medier nära knutna till det iranska revolutionsgardet och exakt vad som hänt är därför svårt att fastslå.

Samtidigt försöker USA driva på för en internationell insats i Hormuzsundet, men flera europeiska länder, är tveksamma till en sådan.

Under söndagen sade Australien att de följer situationen extremt noga och ska överväga USA:s förfrågan.

En hoppfull Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, på besök i just Australien, sade att samtal förs med flera länder och att nya besked kommer att komma inom de närmaste dagarna.

Den senaste veckan har förfrågningar skickats från USA till flera europeiska länder, men flera av dem föredrar en samordnad europeisk insats - vid sidan av den allt mer upptrappade konflikten mellan USA och Iran.

Bland annat Storbritannien, Tyskland och Frankrike har kommit överens om att samordna sin närvaro i Hormuzsundet och dela information sinsemellan - bland annat ska fartyg från den brittiska flottan eskortera oljefartyg genom sundet.

Från tyskt håll vill man inte, som USA begärt, samarbeta militärt, för att inte försämra relationerna med Iran och försvåra möjligheten till en diplomatisk lösning.

Samtidigt uppger tidningen Newyorker att Irans utrikesminister Javad Zarif har bjudits in till ett möte i Vita Huset, uppgifter som kommer bara några dagar efter att USA införde sanktioner mot densamme.