Tidigare C-toppen

Eskil Erlandsson åtalas för sexuella ofredanden

2:31 min

Den tidigare riksdagsledamoten och landsbygdsministern, centerpartisten Eskil Erlandsson åtalas för tre fall av sexuellt ofredande.

Såhär beskriver chefsåklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammare,  innehållet i åtalet.

– Jag har väckt åtal mot Eskil Erlandsson för tre olika fall av sexuellt ofredande. Det gäller tre olika kvinnor, vid tre olika tillfällen. Ett tillfälle 2016, ett 2017 och ett 2018. Sedan kommer det att bli en rättegång framöver, när tingsrätten bestämmer. Förhoppningsvis i höst, men det är det Stockholms tingsrätt som bestämmer.

Det var i mars i år som Eskil Erlandsson lämnade sin riksdagsplats. Detta sedan flera kvinnor i den moderata riksdagsgruppen vänt sig till sin gruppledare, Tobias Billström, och berättat om upprepade fall av olämpligt uppträdande från Erlandssons sida.

Billström kontaktade därefter Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, som uppmanade Eskilsson att lämna sin riksdagsplats. Han var då talesperson i landsbygdsfrågor, efter åtta år som landsbygdsminister i Reinfeldts regeringar. Han hade suttit i riksdagen sedan 1994.

I dag vill Anders W Jonsson inte kommentera åtalsbeslutet men säger i ett skriftlig kommentar till Ekot att;

"Vi välkomnar att detta prövas rättsligt. Nu är det upp till de rättsvårdande instanserna att hantera detta. Vi varken vill eller bör föregripa rättsprocessen, så detta är inget vi kommer kommentera mer ingående i nuläget.  "

Det rör sig alltså om tre fall av sexuellt ofredande, som Eskil Erlandsson ska ha gjort sig skyldig till. Det första ägde rum på Ingenjörsvetenskapsakademien, då han vid två tillfällen lagt sin hand på låret på målsäganden. Hon yrkar på skadestånd med 5000 kronor.

Det andra fallet gäller en partistämma i Malmö där Erlandsson ska ha utfört samma handling mot en annan målsägande. Det är oklart om hon har skadeståndsanspråk.

Det tredje fallet rör en middag i riksdagsrestaurangen där Erlandsson återigen ska ha lagt sin hand på låret på målsägande, som yrkar på 5000 kronor i skadestånd.

Eskil Erlandsson förnekar brott i samtliga fall.