Tradition

Askspridning vanligare i Gävleborg än i Dalarna

2:00 min

Det är betydligt vanligare att sprida askan efter en avliden i naturen i Gävleborgs län, jämfört med i Dalarna.

Förklaringen kan vara närheten till kusten.

– Ni har havet, vilket vi inte har, och det är så mycket lättare att få tillstånd att sprida askan över öppet vatten än över land, säger Helle Bryn-Jensen, jurist på länsstyrelsen i Dalarna som också handlägger ärenden från Gävleborg.

För att få tillstånd att sprida askan efter en avliden över vatten krävs att platsen ligger minst 300 meter från närmaste strand, och minst 600 meter från bebyggelse. På land gäller också att platsen inte används av allmänheten. Ligger den i ett strövområde får man inget tillstånd.

Men länsstyrelsen säger sällan nej, säger Helle Bryn-Jensen:

– Vi försöker att inte göra det. Om någon har föreslagit en plats som vi inte kan godkänna försöker vi komma fram till en plats som vi kan godkänna. Vi är inte ute efter att göra någon besviken. Det är väldigt sällan vi avslår.

Förra året var det 67 avlidna vars aska spreds i naturen i Gävleborg, men bara 18 i Dalarna. Hittills i år är skillnaden inte lika stor, men ansökningarna är fortfarande fler i Gävleborg.

Hur vanligt det är skiljer sig också mellan kommunerna. Förhållandevis vanligast är det i kustkommunen Söderhamn, och minst vanligt är det i Sandviken. Men totalt sett är det få som väljer att sprida askan i naturen. säger Helle Bryn-Jensen:

– Det är fortfarande väldigt få avlidna vars aska strös på det här sättet. De allra flesta har ju fortfarande gravsättning på begravnings platser, men jag tror att det kommer att bli vanligare.