Näbbvalar.

Döda och döende näbbvalar gäckar forskare

3:07 min

Tre näbbvalar räddades utanför Nordens Ark i Åbyfjorden i söndags. Sedan dess har rapporter kommit in om döda och döende valar runt om i Bohuslän. Nu ska en av valarna obduceras.

Under söndagskvällen hittade en person en död näbbval i Åbyfjorden utanför Sotenäs. Under måndagskvällen observerades ytterligare en döende näbbval, då i Gullmarn i närheten av Skredsvik.

Fredrik Gröndahl är forskare på Kristinebergs marina forskningscenter i Fiskebäckskil. Han åkte med sin båt för att kolla till näbbvalen som rapporterades in som skadad under måndagskvällen.

– Den låg på sidan och flämtade. Den var ungefär fyra meter lång och den var blodig på buken, säger Fredrik Gröndahl.

Sedan kallades fler experter in och under tisdagen har forskare från bland annat naturhistoriska riksmuseet bärgat en död val som nu ska obduceras.

– Vi ska ta bort köttet från den så vi kan bevara skelettet. Samtidigt ska vi se om vi möjligen kan se någon dödsorsak, säger Peter Nilsson zoolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Huruvida de döda och döende valarna är samma valar som räddades utanför Nordens ark i söndags eller inte är inte helt klarlagt, men mycket tyder på att det är samma valar eftersom arten är såpass ovanlig i svenska vatten.