Kina varnar demonstranter i Hongkong

1:51 min

Den kinesiska centralregeringen har efter den våldsamma utvecklingen i Hongkong fortfarande förtroende för ledningen och polisen där.

”De som leker med elden kommer att förgöras. Misstolka inte situationen och underskatta aldrig beslutsamheten och den oerhörda styrkan hos centralregeringen” varnade en talesperson för Hongkong och Macaofrågor i Kinas statsråd på en mycket sällsynt pressträff idag.

Peking menade också att det finns antikinesiska krafter bland de som står bakom den radikala gruppen i proteströrelsen som förespråkar civil olydnad och användningen av våld, och pekade på hur poliser hotas och hur brandbomber används mot polisstationer.

Och att de fredliga demonstrationerna nu övergått till våldsamheter som utmanar grundprincipen för Hongkong ”ett land två system”.

Det vill säga det som ger Hongkong självstyre i viss mån, med eget rättssystem till exempel, men där Fastlandskina ansvarar för försvars- och utrikespolitiken.

Masstrejken igår med stora störningar på kollektivtrafik och flygtrafik som övergick till våldsamma konfrontationer mellan aktivister och kravallpolis på en handfull ställen i staden var det mest omfattande hittills under sommarens protester.

Under tisdagen meddelar Hongkongpolisen att närmare 150 personer greps under gårdagen. Den yngsta 13 år och den äldsta 63.

På frågan om Kina kan utesluta att använda militär i Hongkong svarade talespersonen på pressträffen i Peking att centralregeringen stöder Hongkongs välstånd och stabilitet.

Och att Fastlandskina inte kommer låta handlingar som angriper principen om ”ett land, två system” - att gå förbi ostraffat.