Programtips P2

Lördag 17 augusti i P2 Dokumentär: Venedigs udda fågel

kl. 12.03-13
Hon var en av den italienska barockens främsta kvinnliga kompositörer av vokalmusik. I år skulle hon ha fyllt 400 år. Hör den fascinerande historien om Barbara Strozzi.

Barbara Strozzi var ett stort namn i 1600-talets Venedig, troligen en superstjärna. Medan andra kvinnliga kompositörer på sin höjd gav ut sin musik under manliga pseudonymer gav hon ut sin under eget namn. Det brukar förklaras med att hennes far Giulio Strozzi var en framgångsrik poet och att han tog med henne till intellektuella diskussioner i sammanhang som brukade kallas "akademier". På det sättet kunde hon ingå i Venedigs kulturella elit på ett sätt som få andra kvinnor kunde.

I Giulio Strozzis akademi - Accademia degli Unisoni - blev Barbaras begåvning som sångerska och instrumentalist ett lockande och återkommande inslag. Där blev hon också utmanad av akademiens medlemmar att skriva musik till deras texter. Strozzis musik var dramatisk, känslosam och kvick och hon briljerade med sin sång, men vem var hon egentligen?

En dokumentär av Viveca Bladh. I dokumentären medverkar också musikforskarna Ellen Rosand och Giada Viviani med flera.