Fotade skyddsobjekt

Militärt intresse bakom åtal

1:46 min

Idag åtalades en person som misstänks för att ha samlat in information om militäranläggningar runtom i Sverige.

Det rör sig om en militärt överintresserad person och just nu pågår flera förundersökningar mot personer inom samma miljö med stort intresse för det militära, enligt åklagare Mats Ljungqvist.

– Det finns en miljö där ute, bestående av framförallt män, eller enbart män, övre medelåldern, som är lite militärt överintresserade. Som håller på och kartlägger anläggningar. Det kan vara av historiskt intresse, gamla nedlagda anläggningar, men det kan också vara som i det här fallet, skyddsvärda anläggningar. Och därför är det så att vi har ett antal förundersökningar som pågår mot de här miljöerna, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Den 41-åriga man som nu är åtalad, misstänks för att under perioden april 2013 till december 2017 ha samlat in och dokumenterat information om militära anläggningar genom bland annat fotografier och annan detaljerad information. Sammanlagt rör det sig om 36 militära anläggningar, enligt åklagaren.

Vid några tillfällen ska han ha spridit den information han samlat in, men det handlar, enligt åklagaren, inte om att han gjort detta på uppdrag av främmande makt utan det är hans överintresse för det militära som ligger till grund för gärningen.

– Vår första idé och koppling, det var ju om det här skulle kunna ha att göra med främmande makt. Om mannen agerade på ett uppdrag. Men jag tror att vi kan ganska säkert säga att motivet för det här, det har helt enkelt varit hans starka militära intresse, säger åklagare Mats Ljungqvist.