Centerledningen ville hindra omval av Erlandsson

2:31 min

Personer i Centerledningen försökte få Eskil Erlandsson att avstå från att kandidera i riksdagsvalet 2018, när de hösten 2017 fick kännedom om ett av de fall av misstänkt sexuellt ofredande som nu gått vidare till åtal

Men de som skötte nomineringarna i Eskil Erlandssons hemlän fick ingen information och därför kunde han ta sig in på listan vid ett medlemsmöte. Det framgår av förundersökningen.

Centerledningen fick redan i december 2017 höra att Eskil Erlandsson, vid upprepande tillfällen under partistämman i Malmö ett par månader tidigare, utsatt en partikamrat för oönskad fysisk kontakt. Efter att ha pratat med kvinnan och fått hennes berättelse bekräftad av vittnen kallade Anders W Jonsson, centerns gruppledare i riksdagen, Erlandsson till ett möte. Där deltog även partisekreteraren Mikael Artursson.

I förundersökningsprotokollet säger Anders W Jonsson såhär om om det mötet:

"Anders berättade vad de fått veta och förklarade för Eskil att det var fullständigt oacceptabelt och han uppmanade honom eftersom det här var mitt i nomineringstiderna, att inte kandidera till riksdagen utan i stället dra sig tillbaka från politiken. Eskil bekräftade inte det som hänt, men förnekade det inte heller."

Nomineringskommittén i Kronoberg informerades däremot inte om det som partiets gruppledare i riksdagen och partisekreteraren fått veta, men den tog ändå inte med Erlandsson på riksdagslistan eftersom man ville ha förnyelse.

Vid det medlemsmöte som fastställde listan lyckades Erlandsson ändå ta sig in på plats fyra på listan och genom en intensiv personvalskampanj kryssade han sig förbi de tre förstanamnen och knep Kronobergs enda centermandatet.

I en artikel i Aftonbladet i mars i år uppger Anders W Jonsson att han fick en försäkran från Erlandsson att något liknande det som hände på partistämman, aldrig skulle hända igen. Det fick den utsatta kvinnan att avstå från att driva saken vidare.

Men i förundersökningsprotokollet nämner Anders W Jonsson inte någon sådan försäkran, i stället står det.

"Anders tänkte att Eskil efter den skarpa tillsägelse och varning han fått aldrig någonsin mer skulle komma i närheten av något som liknande det som han utsatt X för."

Ekot har erbjudit Anders W Jonsson att kommentera uppgifterna, men han har avböjt. Eskil Erlandsson förnekar brott i samtliga tre fall av sexuellt ofredande, som han åtalats för.