Fotograferade militära anläggningar

Kartläggning: Mannen hade stort intresse för försvarsfrågor

2:32 min

Den man som idag åtalades misstänkt för att ha samlat in, och också spridit, information om militäranläggningar runtom i Sverige har under längre tid haft ett stort intresse för försvarsfrågor. Det visar Ekots kartläggning.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har de senaste åren åkt runt i landet och fotograferat skyddsobjekt och andra militära anläggningar.

Enligt Riksenheten för Säkerhetsmål har mannen dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om totalt 36 skyddsobjekt.

I två fall ska han även ha spridit informationen vidare till en annan person.

Polisen har beslagtagit lagringsenhet, digitala filer och en kamera som innehållit raderade bilder.

– Samtliga objekt är militära installationer. Skyddsobjekt kan vara så mycket mer, men det här är fråga om 36 militära installationer som kartlagts, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.

Ekot har ända sedan mannen först greps i december 2017 kartlagt honom och hans aktiviteter.

På hans Facebooksida, till exempel - som finns under ett fingerat namn - har Ekot hittat totalt 20 bilder som mannen tagit vid flera militära anläggningar i Sverige.

Vi har vid flera tillfällen varit i kontakt med honom. Men han har då inte velat prata med oss.

Vår kartläggning visar också att mannen sedan många år tillbaka är med i Hemvärnet och att han är radioamatör.

I handlingarna från arresten, som Ekot läst, står att mannen greps tidigt på morgonen en dag i december 2017 i Göteborg.

Misstanken gällde då grovt olaga intrång. I dag kom åtalet, vilket nu gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist pågår fler liknande förundersökningar, men vilken koppling dessa har till det här åtalet vill han inte säga.

– Det kan jag inte säga. Där är det pågående förundersökningar. Så jag avstår från att svara på det. Vi har ett antal förundersökningar med samma brottsrubricering, det är egentligen det som knyter ihop dessa, säger han.

Ekot har sökt den åtalade mannen och även hans advokat, men utan resultat.