Moskva

Kritik mot ryska åklagare – vill ta demonstranters barn

2:08 min

Ryska åklagare vill frånta ett föräldrapar vårdnaden av deras ettåriga son för att de hade tagit med sig barnet till protesterna i Moskva för två veckor sedan. Beskedet får kritik.

I en video från demonstrationen i Moskva den 27 juli syns pappan till det ettåriga barnen trä på en bärsele på en man, mannen får sedan bära barnet en bit. Det klippet, som publicerats på en sida som bland annat hänger ut demonstranter, utgör en del av bevismaterialet som åklagare hävdar visar på att föräldrarna ska ha utsatt sitt barn för fara.

"Genom att delta i demonstrationen, trots att den saknade tillstånd och dessutom lämna barnet hos utomstående, visar att föräldrarna inte tar sitt ansvar och barnet bör därför omhändertas", skriver åklagarna i ett pressmeddelande.

Föräldrarna å sin sida menar att påståendet är felaktigt. Mannen som får bära barnet tillhör förvisso oppositionen och har varit aktiv i protesterna men han är också släkt med familjen och har en relation till barnet, säger pappan i en intervju till Radio Liberty.

Demonstrationen den 27 juli är en i raden av dem som hörts under den senaste månaden i Moskva. Demonstranterna kräver att Valkommissionen ska dra tillbaka sitt beslut och låter ett femtiotal oppositionella politiker att kandidera i lokalvalet här i september.

Att åklagarna nu vill frånta vårdnaden av barnet är ett sätt att skrämma demonstranterna till tystnad, hävdar oppositionen. Men kritik har även kommit från företrädare för Kreml.

– Att delta i protester kan inte utgöra en grund för att bli fråntagen vårdnaden om sitt barn, säger barnombudsmannen Jevgenij Bunimovitj till nyhetsbyrån Ria Novosti.

Om föräldrarna får behålla vårdnaden av barnet kommer nu att avgöras i domstol.