DNA-spår

Släktforskning ska lösa gamla mord

1:44 min

Polisen inleder arbetet med att använda kommersiella databaser för släktforskning för att försöka lösa ett 15 år gammalt dubbelmord i Linköping. Om det lyckas kan arbetet utvidgas.

Polisen har lagt ner mycket arbete på att lösa det 15 år gamla dubbelmordet då en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna mördades med kniv i ett bostadsområde i centrala Linköping. Trots att polisen har mördarens DNA, har han inte gripits.

Nyligen avslutade polisen arbetet med en så kallad familjesökning i Nationellt forensiskt centrums DNA-register över dömda personer för att hitta möjliga släktingar till gärningsmannen, och på så sätt hitta mördaren. Ett flertal personer har kollats upp, men utan resultat.

Nu ska gärningsmannens DNA istället jämföras med DNA-profiler som finns i två kommersiella släktforskningsdatabaser, och på så sätt försöka hitta släktingar till gärningsmannen. Amerikansk polis har använt metoden med stor framgång.

Jan Staaf, kriminalkommissarie vid Linköpingspolisen säger att man förhoppningsvis kan skicka in mördarens DNA i slutet av augusti och få resultatet efter ett par veckor. Sen ska polisen bearbeta resultatet med hjälp av en professionell släktforskare.

Arbetet ska därefter utvärderas för att se om det är en arbetsmetod för polisen i framtiden.