Nej på asylansökan

"Det saknas stöd för de som inte får asyl"

2:09 min

Insatser för personer som får avslag på sin asylansökan och ska återvända till sina hemländer är för få, anser Terje Torvik, verksamhetsansvarig vid Migrationsverket.

 – När jag tittade i den gruppen där man beviljas uppehållstillstånd så pågår det hundratals integrationsprojekt i hela landet, med medel från olika fonder och så vidare, vilket är bra. Det som jag reagerade på när jag tittade på antal aktiviteter eller projekt i den andra gruppen, för personer som inte har beviljats uppehållstillstånd, så hittade jag fem projekt, säger Terje Torvik, verksamhetsansvarig vid Migrationsverket.

Hittills i år har knappt 3400 personer fått uppehållstillstånd, medan drygt 6 000 personer har fått avslag efter sin första asylansökan - och många av dem kommer tvingas återvända till sina hemländer. En av de som redan tvingats återvända är Abdul, som efter tre år i Sverige ut visades till Afghanistan. Där har han det mycket svårt nu, säger han. Och han önskar att det hade funnits bättre stöd både innan och efter utvisningen.

– När man bor tre år i ett annat land, så tappar man kännedom om samhället här. De som vill börja studera eller jobba behöver hjälp med det. Man behöver hjälp att bygga sitt liv på egen hand, säger Abdul.

I Strömsunds kommun i Jämtland startades 2017 projektet Barnets bästa vid återvändande. Genom att samordna och utbilda alla i kommunen som jobbar med ensamkommande barn, försöker man få ungdomar att förbereda sig på ett återvändande redan innan man har fått ett beslut från Migrationsverket. I projektet har man i dag samarbete med 15 andra kommuner.

Elisabeth Lindholm är projektledare i Strömsund, och hon tror att det gör en stor skillnad om man är förberedd eller inte.

– Så vi ser ju att det här måste man börja med så snart som möjligt, att ha samtal och information. Helt enkelt klä på så mycket som möjligt innan de här barnen blir vuxna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista