Hälften av all bensin och diesel har okänt ursprung

1:50 min

Drygt hälften av all fossil diesel och bensin som säljs i Sverige i dag, har okänt ursprung. Nästa år införs nya krav på drivmedelsbolagen att redovisa klimatpåverkan och ursprung direkt på bränslepumparna.

Det är hög tid att konsumenterna får veta varifrån bensinen kommer, menar Per Östborn, drivmedelsansvarig på föreningen Gröna bilister som står bakom den nya rapporten om var drivmedlen kommer i från.

– Vi konsumenter har ju tagit för givet att det går att få reda på köttet eller fruktens ursprung i butiken länge. Och det finns ingenting som säger att det inte ska vara så med det vi tankar, säger han.

Informationen om ursprung och klimatpåverkan ska vara på plats ute på bensinmackarna den 1 maj nästa år. Branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, välkomnar de nya kraven. Men svårigheten med att bestämma oljans ursprung är att den handlas på en global råvarumarknad, fraktas över hela jorden och blandas, innan den till slut blir olika produkter som diesel och bensin, säger vd:n Johan Andersson.

– Det är ungefär som att härleda en liter mjölk du köper på Ica till en specifik mjölkko. Det är ganska svårt.

Per Östborn håller med. Men det systemet går att skapa, och finns redan med till exempel biobränslen.

– Det går att spåra biodrivmedel, från den plantage som blir biodiesel. Det innebär inte att man spårar ett enskilt granbarr, utan de volymer mellanprodukter och slutliga drivmedel som distribueras, säger han.