Maktkamp

Politisk kalabalik i Kirgizistan

1:48 min

Stormningsförsöket i Kirgizistan befaras kunna utlösa en politisk kris i landet. Det var i går som den tidigare presidenten Almazbek Atambajevs hem stormades av en elitstyrka.

I ett videoklipp i sociala medier syns en elitstyrka skjuta mot den tidigare presidenten Almazbek Atambajevs hem i utkanten av huvudstaden Bishkek. Utanför stod 300 av hans anhängare som försökte stoppa soldaterna från att storma den tidigare presidentens hem. I tumultet skadades över fyrtio personer. En av elitstyrkans soldater dog.

Soldaterna avbröt så småningom försöket, flera av dem togs som gisslan av anhängarna och lämnade ifrån sig sina vapen.

Den senaste händelseutvecklingen befaras nu kunna leda till en politisk kris i landet.

Almazbek Atambajev var Kirgizistans president mellan år 2011 och 2017. Men kort efter att han hade klivit av posten påbörjades en maktkamp mellan honom och efterträdaren, den sittande presidenten Sooronbaj Zjeenbekov.

För ett par veckor sedan förlorade Atambajev sin immunitet och riskerar nu att åtalas, bland annat för flera fall av korruption men också för att på ett olagligt sätt köpt mark. Atambajev har vägrat inställa sig vid polisförhör. Som svar har myndigheter stängt av elen och mobilnätet i hans hem.

Den tidigare presidenten Atambajev vände sig själv till ledningen i en video i går och manade militär och polis att inte skjuta mot civila. Hans anhängare har i sociala medier sagt sig nu förbereda för fler sammandrabbningar.

Efter stormningsförsöket i går avbröt den sittande presidenten Sooronbaj Zjeenbekov sin semester och har kallat in parlamentet för ett extramöte. Själv har han ännu inte uttalat sig.