malaria

Värsta malariaepidemin på länge i Burundi

1:34 min

Det lilla centralafrikanska landet Burundi har drabbats av den värsta malariaepidemin på mycket länge, men regeringen vill ändå inte deklarera nationellt nödläge.

Hittills i år har nästan 2000 människor dött i malaria i Burundi, enligt FN.

Epidemin har drabbat nästan sex miljoner – vilket betyder att i princip halva befolkningen haft malaria.

Trots att FN sagt att utbrottet passerat epidemiska proportioner, har regeringen valt att inte deklarera ett nationellt nödläge.

Sist det fattiga och isolerade landet drabbades av malaria i liknande proportioner var 2017 då 700 människor dog i malaria. Då valde regeringen att förklara nödläge.

En del bedömare tror att anledningen till att regeringen inte vill göra det den här gången är för att den hårdföre presidenten Pierre Nkurunziza inte vill visa på svaghet och brister i hälsoinsatserna inför valet inom mindre än ett år.

Burundi kastades våren 2015 in i en djup kris sedan president Nkurunziza valde att ställa upp en tredje mandatperiod, vilket ledde till våldsamma protester och kravaller.

Sedan dess har oppositionella drivits ut ur landet, fler än 1 200 människor har dödats och 400 000 drivits bort från sina hem.

President Nkurunziza har också politiskt isolerat sig själv och landet från omvärlden.

Otaliga medlingsförsök från grannländer och Afrikanska unionen har misslyckats, samtidigt som landets ekonomi befinner sig i fritt fall.