autism

Autister mister pengar från Försäkringskassan

1:30 min

Allt fler hör av sig till Autism- och aspergerförbundet och berättar att de har förlorat sin ersättning från myndigheten Försäkringskassan.

Förbundets ordförande Ulla Adolfsson är orolig:
– Jag tänker att vi har bestämt att vi vill ha ett försäkringssystem som kan värna de som faktiskt behöver ha ekonomiskt stöd på ett eller annat sätt på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom. Nu håller vi på att rycka undan fötterna för många av de personerna.

Kan få leva i fattigdom

Risken finns att många personer med autism blir fattiga och får det svårt när Försäkringskassan tar bort deras bidrag. Det menar alltså Ulla Adolfsson på Autism- och Aspergerförbundet.

Frågor om hur de kan rehabiliteras

En del personer med autism har samtidigt en utvecklingsstörning, alltså en intellektuell funktionsnedsättning. Alla de här diagnoserna har man ju hela livet. Trots det frågar Försäkringskassan ibland om de här personerna inte kan bli bättre. Det berättar läkaren Elisabeth Månsson Rydén:
– Jag har ju andra som också då är gravt utvecklingsstörda och gravt handikappade som ifrågasätts om de behöver ha personliga assistenter och vad det finns för rehabiliteringspotential, det vill säga, hur kan de bli bättre, säger läkaren Elisabeth Månsson Rydén till P4 Gävleborg.