Trots satsningar

Omfattande tjuvfiske av kräftor på Vättern

2:26 min

Idag är det kräftfiskepremiär i Vättern för allmänheten. Fem helger framåt från fredag till söndag får då vem som helst fiska kräftor fritt. Men trots det är det stora problem med tjuvfiske.

Yrkesfiskaren Jonny Ståhl från Heda i Ödeshögs kommun har redan fått påhälsning av tjuvfiskare.

– Jag har haft påhälsning vid ett par tillfällen då jag har fått redskap tömda och ihoptrasslade.

Vad tänker du om det?

– Det är mycket tråkigt, säger Jonny Ståhl.

Som en av 18 licensierade yrkesfiskare på Vättern började Jonny Ståhl sitt kräftfiske redan i juli. Kräftfisket är yrkesfiskarnas absolut viktigaste inkomstkälla. Det var bland annat för att skydda yrkesfiskarna, som fick sina burar tömda och stulna, som det förra året inleddes en treårig satsning mellan länsstyrelserna i Jönköping och Östergötland, polisen och Skatteverket för att få stopp på tjuvfisket.

Jani Hakala som är ansvarig för polisens bevakning av kräftfisket i Vättern i lokalpolisområde Motala tycker att insatserna har gett resultat. Framför allt att det varit förebyggande. Men problemet med tjuvfisket är ändå omfattande.

– Det är många som utökar sin egen lilla kassa från den enkla pensionären till att det kan vara organiserad brottslighet bakom som tjänar storkovan, säger han.

När du säger storkovan vad handlar det om för belopp då?

– Det kan nog vara sexsiffriga belopp och upp mot en halv miljon, säger Jani Hakala.

Michael Bergström, heltidsanställd fisketillsynsman på Vättern med fyra länsstyrelser som uppdragsgivare, säger att ett sätt att komma till rätta med tjuvfisket är att förbjuda fritidsfiskare att sälja sin fångst.

– Ett totalt saluförbud av fisk och kräftor i våra fem största sjöar, på samma sätt som det är på västkusten. För då har inte de som är ute och fiskar med stöd av det allmänna fisket och även de som tjuvfiskar på allmänt vatten någon avsättning för sina kräftor och då finns det ingen anledning att hålla på, säger Michael Bergström.