Befarad ökad korruption i Guatemala efter uppsagt FN-samarbete

11 min
  • På söndag är det den andra och avgörande valomgången i Guatemala. Ett land där statsapparaten plågas av omfattande korruption.
  • Trots det tycks ingen av de två presidentkandidaterna vara intresserad av att fortsätta det långa FN-samarbetet mot korruption.
  • Vår utsände har träffat svenska brottsutredare i Guatemala som berättar hur det gick till när förre presidenten meddelade att korruptionsarbetet ska avslutas.

Den 31 augusti 2018. Stora salen i Nationella kulturpalatset i Guatemala City. En talarstol och en mikrofon står placerade mitt i rummet framför nästan hundra uniformerade poliser och militärer som står upp och gör honnör. I bakgrunden syns en enorm guatemalansk flagga.
Om några sekunder kommer president Jimmy Morales att inta talarstolen, han har kallat till en presskonferens för att ge ett mycket viktigt besked.

Ungefär samtidigt så har ett stort antal journalister samlats ca sju kilometer söder om Nationalpalatset. Utanför en byggnad med höga murar som kantas av ståltråd så har bepansrade militärfordon börjat köra fram och tillbaka. Ur en lucka i fordonens tak sticker soldater ut och håller i tunga kulsprutor som i vanliga fall används vid krigssituationer.

– Vi skulle precis svänga tillbaka på kontoret när vi blev omkörda av tungt beväpnade grönmålade Jeepar, berättar Fredrik Andersson, svensk polis som lånats ut till FN.

I sammanlagt fem år har arbetat som brottsutredare åt CICIG – Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala.

– De parkerade fordonen utanför vår inkörsport. Samtidigt visste vi att president Jimmy Morales hade gått ut med att han hade ett viktigt meddelande till landets befolkning. Det han sa var att han inte skulle förlänga mandatet som går ut 3 september i år, säger Fredrik Andersson.

Presidenten Jimmy Morales reaktion, när han började utredas av CICIG, är kanske inte förvånande. Hans företrädare, Otto Perez Molina fick avgå och sitter häktad i väntan på rättegång sedan september 2015. Perez Molinas vicepresident, som också tvingades avgå i samma veva, har dömts till över femton års fängelse sedan CICIG lagt fram korruptionsanklagelser mot dem båda.

Centralamerikanska Guatemala är ett det länder i världen med mest skev fördelning av välståndet. Trots att det räknas som ett medelinkomstland lever mer än hälften av befolkningen i fattigdom.
Ett av fem barn under fem år lider av kronisk undernäring, det är med råge den högsta siffran i hela Latinamerika och kan endast jämföras med länder som drabbats av naturkatastrofer eller krig.

Historiskt sett så har en liten del av befolkningen, ca femtio familjer, haft monopol över den ekonomiska och politiska makten i landet.
Den utbredda fattigdomen och de sociala orättvisorna ledde i början på 60-talet till ett mycket blodigt inbördeskrig mellan staten och olika väpnade socialistiska revolutionärer. Ett krig som varade i 36 år och lämnade över 200 000 döda, många av dem oskyldiga civila.

Men problemen med våld, fattigdom och orättvisor har fortsatt efter kriget. Problem som förvärras av den utbredda korruptionen i landet.
2006, tio år efter att fredsavtalet skrevs under, så föddes CICIG – internationella kommissionen för att bekämpa korruptionen i Guatemala – ett samarbete mellan guatemalanska staten och FN och där Sverige har varit en av huvudfinansiärerna tillsammans med USA.
Mattias Ponce är talesperson för CICIG och arbetar på samma plats som omringades av militär för snart ett år sedan. Enligt honom så har olika olagliga organiserade grupperingar som fungerar som korruptionsnätverk kapat eller tagit över staten. Och CICIG:s främsta uppgift har varit att i samarbete med lokala poliser och åklagare, undersöka och utreda de här nätverken för att sedan åtala de inblandade.

Ponce vill inte svara på frågan angående vad han tycker om att CICIG nu lämnar Guatemala. Han är mer intresserad att berätta vad kommissionen lämna efter sig.

– Vår viktigaste uppgift har varit att lägga fram förslag på lagändringar som kan hindra att de här olagliga ekonomiskt-politiska-nätverken återuppstår, berättar Matias Ponce.

CICIG har under sina 12 års samarbete med lokala myndigheter haft stora framgångar. Som inte minst hyllades av Jimmy Morales, när han kandiderade till president, hans valslogan var bland annat ”Inte korrupt – inte en tjuv” en tydlig markering om att han tillhörde en ny politisk generation som hade rena händer. Men när CICIG, bland annat, började se över Morales kampanjbidrag inför förra presidentvalet, så ändrades allt. Och den mycket uppskattade FN-ledda kommissionen anklagades för att bedriva politisk förföljelse.

Bland befolkningen går därför åsikterna isär kring CICIG:s vara eller inte vara. En del anser att det är avgörande för landets framtid att kommissionen stannar kvar, medan andra anser att det bästa är att den lämnar Guatemala eftersom den börjat ägna sig åt politisk verksamhet. En kritik som polisen Fredrik Andersson kan förstå men inte håller med om.

– Det är klart att de får information från tidningar, radio och teve här. Man får gå in och titta på vilka som äger tidningar, radio och teve. Då kanske man kan förstå lite varför saker och ting vinklas som det gör. Jag delar såklart inte den uppfattningen. Från mitt perspektiv handlar det inte om politisk tajming, säger Fredrik Andersson.

Utanför samma byggnad där president Jimmy Morales höll sitt tal och meddelade att CICIG inte skulle få vara kvar i landet träffar jag aktivisten Andres Quezada från organisationen Justicia ya! – Rättvisa nu! Han arbetar tillsammans med andra ungdomar för att sprida information om lagförslag eller åtal som har med korruption att göra. De anordnar demonstrationer och bedriver åsiktsbildning via sociala medier. Han är mycket bekymrad över att CICIG:s mandat avslutas och målar upp en dyster bild av det samhälle där han lever.

– Korruptionen genomsyrar allt och vi som lever i det här samhället omges av den. Det är som att vi alla simmar i en bassäng. Eftersom vi är i vattnet hela tiden så inser vi inte hur smutsigt och genomruttet vattnet är. För att inse det måste vi lyckas kliva ut ur bassängen, säger Andres Quezada.

Jag frågar om han ändå inte tror att alla uppmärksammade åtal och domar som CICIG:s utredningar bidragit till har lämnat ett spår i landet och väckt ett medvetande hos folket.

– Vi har börjat vakna. Men inte mycket. Ibland får jag intrycket att Guatemala är som en kvinna som är gift med en man som misshandlar henne. I det här fallet tar det lång tid för henne att vakna och inse vad som händer och försöka skilja sig, säger aktivisten Andres Quezada.

Samma dystra bild delas inte av Sduardo Ernesto Campo. Som är chefsåklagare på sektionen för antikorruption vid Guatemalas åklagarmyndighet. Han anser att landet är redo att stå på egna ben, och som exempel visar han upp siffror över antalet anmälningar till hans kontor.

– 2014 tog vi emot 200 anmälningar varje år, idag har vi över 1200 anmälningar årligen, berättar åklagaren.

Han tror inte att detta beror på att korruptionen ökar. Snarare har befolkningen, anställda och personer inom privatsektorn upptäckt att anmälningar följs upp och att åtalen leder till resultat.
Inte heller han vill svara på frågan om vad han tycker om att CICIG lämnar landet. Men han är övertygad om att inhemska myndigheter är mogna nog att arbeta på egen hand.

– Det är inte vår uppgift att fatta den sortens beslut, säger Sduardo Ernesto Campo och lägger till att han tror att antikorruptionsarbetet kommer att fortsätta förbättras även utan FN:s hjälp.

Svenska polismannen Fredrik Andersson, som i flera år arbetat som utredare åt CICIG håller med om att myndigheterna kommit långt i sitt arbete, samtidigt så tycker han att det hade varit bra om FN-samarbetet fått vara kvar lite till.

– Jag känner inte riktigt att landet är redo. Det finns många som har mycket makt som kan påverka utredningarna om vi försvinner. Det hade varit bra om vi eller annan form av internationell hjälp hade fått vara kvar, säger Fredrik Andersson.