Ska ha delat information

Nya uppgifter: Fick hjälp att kartlägga skyddsobjekt

2:11 min

Den man som åtalades förra veckan misstänkt för att ha kartlagt hemliga skyddsobjekt i Sverige ska ha fått hjälp med kartläggningen, enligt en genomgång som Ekot gjort.

En man i 40-årsåldern från Göteborg har utretts av Säpo i nästan två år och åtalades i tisdags av Riksenheten för Säkerhetsmål. Mannen ska ha fotograferat och dokumenterat uppgifter om totalt 36 militära anläggningar i Sverige.

Åtalet gäller enbart en ensam misstänkt person, som i höst ska upp i domstol åtalad för obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet.

Men Ekots genomgång av förundersökningen visar att den åtalade mannen inte ska ha gjort kartläggningen av skyddsobjekten ensam. Han ska bland annat ha delat information med flera andra personer. En av dem ska enligt den misstänkte ha arbetat på en hemlig anläggning, och skickat över information.

I förundersökningen nämner Säpo särskilt en man boende i Stockholm, som påstås ha skapat ett dokument med uppgifter om skyddsobjekten redan 2005. Det här dokumentet ska sedan ha fyllts på och uppdaterats av den nu åtalade mannen från Göteborg.

Flera gånger de senaste åren ska de tillsammans ha åkt runt i Sverige och letat upp hemliga anläggningar och master. Där ska de minutiöst och detaljrikt ha fotograferat inte bara de hemliga anläggningarna, utan även vägar som leder till dem, korsningar på vägen dit, bommar och lås.

I förundersökningen förekommer närbilder på lås, och med hjälp av den här detaljrikedomen menar Säpo att kartläggningen kan visa om de militära anläggningarna är aktiva eller inte.

– Om det hade funnits tecken på att han hade anskaffat det här i syfte att lämna över materialet till främmande makt så hade det här varit ett åtal för spioneri i stället, kanske till och med grovt spioneri. Det säger nånting om allvaret, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Häromdagen kunde Ekot avslöja att den åtalade mannen länge varit med i Hemvärnet och att han är radioamatör. På hans Facebook-sida, som vi hittat under ett fingerat namn, finns ett 20-tal bilder på bland annat signalmaster, radarsystem och militära fordon.

Huruvida någon av de andra män som ska ha delat information med den misstänkte nu också misstänks för brott vill kammaråklagare Mats Ljungqvist inte prata om i nuläget.

– Du ställer frågor som jag inte kan svara på. Eller, jag tänker inte svara på den frågan, rättare sagt, säger Mats Ljungqvist.

Den åtalade mannen förnekar brott. Han menar att det endast varit en hobby som runnit iväg. Samtidigt erkänner han i förhör att han tagit bilder. Ekot har sökt försvarsadvokaten, men utan resultat. Enligt åtalet har syftet med kartläggningen inte varit att gå främmande makt tillhanda.