Godkänt inom EU

Cannabismedicin ska hjälpa barn med epilepsi

2:25 min

Ett läkemedel baserat på cannabis och som riktar sig till barn kan finnas i Sverige redan i höst, det uppger Läkemedelsverket.

Läkemedlet heter Epidiolex och riktar sig till barn med vissa svåra former av epilepsi. Läkemedlet är en olja som innehåller CBD, ett av ämnena i cannabis som enligt Läkemedelsverket kan förebygga epileptiska anfall. Däremot innehåller den inte den psykoaktiva substansen THC.

Det är EU:s läkemedelsmyndighet som i slutet av juli i år rekommenderade att läkemedlet ska bli tillåtet att sälja, något som Läkemedelsverket tror kommer hända redan i höst.

– Ja, det är vad man kan förvänta sig. Och det är då ett godkännande som gäller i samtliga länder inom EU, säger Per Claesson, cannabiskoordinator på Läkemedelsverket.

En som väntar på läkemedlet är Malin Tryggs sexåriga barnbarn som bor i Linköping och som lider av den svåra epilepsisjukdomen Dravets syndrom som kan ge honom hundratals anfall varje dag.

– Han orkar ingenting. Han kan inte gå så jättebra, säger Malin Trygg.

– Men bara det här att få titta på en film på tv utan att avbryta hela tiden, eller att kunna få leka längre än en halvtimme. Det är min dröm.

Malin Trygg, som också är ordförande för den svenska föreningen för barn med sjukdomen, berättar att de prövat alla läkemedel som finns på svenska marknaden, men att inget fungerat särskilt bra. Nu hoppas de på Epidiolex.

– Livet rinner ut. Det måste komma och det måste komma nu. Jag säger inte att det hinner hjälpa så mycket kanske, det vet man ju inte. Men det finns ju inget att göra, och jag vill ju inte att han ska försvinna tidigare än nödvändigt, säger Malin Trygg.

Men man ska inte hoppas för mycket på det nya läkemedlet, säger Tove Hallböök, ansvarig för epilepsicentret på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

– Effekten är ju ungefär som med alla andra antiepileptika, men med mycket biverkningar. Men absolut, har man en förskräcklig anfallssituation så är det klart att man måste få prova allt som är möjligt.

Och det är inte helt oproblematiskt att läkemedlet är på ingång, säger professorn i biologisk beroendeforskning Fred Nyberg på Uppsala Universitet.

– Man kan få den känslan av att användningen, som kan kopplas naturligtvis till cannabis, skulle reducera respekten att det finns stora risker att röka cannabis. Och den risken måste man naturligtvis ta hänsyn till, säger han.