Regimkritiska demonstrationer

Nära 50 000 deltog i Moskvaprotester

1:52 min

I Moskva har det hållits nya protester i dag. Den här gången hade demonstrationen tillstånd. Nästan 50 000 deltog i protesterna, enligt obekräftade uppgifter.

– Släpp de fria, skanderar demonstranterna. De syftar på de oppositionella politiker och deras anhängare som frihetsberövats i samband med tidigare protester och nu avtjänar fängelsestraff.

Förutom kravet att låta de oppositionella politikerna ställa upp i lokalvalet om en månad, krävde demonstranterna i dag att polisen inte skulle slå ner fredliga protester och gripa demonstranter.

Det är för fjärde lördagen i rad som tusentals Moskvabor tagit sig ut på gatorna för att protestera.

– De har tagit ifrån oss vårt val, utan att ens dölja det, utan att skämmas. Tidigare har de låtit folk ställa upp åtminstone för syns skull, nu struntar de i det, helt öppet, säger Alexander, en av de Moskvabor som tagit sig till demonstrationen.

Till skillnad från de två senaste gångerna hade dagens demonstration godkänts av myndigheterna och polisen höll sig på avstånd. Men på flera håll i Ryssland hölls det stöddemonstrationer utan tillstånd, till exempel i S:t Petersburg där polisen grep ett femtiotal personer.

Men trots att lokalvalet närmar sig är det få som tror att Valkommissionen kommer att ändra sitt beslut och låta politikerna ställa upp i valet.

Kommission hävdar att de inte uppfyller kraven för att kandidera, politikerna å sin sida menar att det bara är ett svepskäl, bara ett sätt att stoppa dem från att få inflytande över politiken.

Alexander, tror inte att dagens demonstration kommer att leda till någon förändring, men han kommer ändå hit för att han hoppas att han har fel, säger han.