Presidentval

Kriminalitet i fokus när Guatemala går till val

1:50 min

Guatemala är hårt ansatt av korruption, våld och fattigdom och många väljare uppger att de inte tror på någon av kandidaterna.

– Människor har rätt att välja fritt. Det vi vill ha är en fri demokrati - inte mer demagogi, utan demokrati, säger mitten-vänster-kandidaten Sandra Torres från Nationell Enhet för hopp, UNE.

Hon fick i första valomgången betydligt fler röster än motståndaren Alejandro Giammattei från konservativa Vamos, Framåt för ett annat Guatemala, men ligger nu efter i opinionsundersökningarna.

Den främsta valfrågan i dag är osäkerhet och kriminalitet, följt av arbetslöshet och korruption. Som korridor för migranter och droger från övriga Centralamerika och Sydamerika är gängkriminaliteten hög och fattigdom och klimatförändringar gör att många ser som enda utväg att resa norrut.

Guatemalaner var förra året den största gruppen människor som greps på gränsen mellan Mexiko och USA – en utveckling som Giammattei vill stoppa med en mur av investeringar.

– Vi ska utveckla en mur av möjligheter. Om människor har arbete, hälsa och tillgång till utbildning, säkerhet och ett hem, så reser de inte, säger han.

Frågan är högst aktuell. Båda kandidaterna har uttalat sig emot det kontroversiella migrationsavtalet med USA, i vilket Guatemala klassas som ett "säkert tredje land" och som innebär att migranter som passerar landet på sin väg norrut inte får söka asyl i USA utan hänvisas till Guatemala istället.

Det är fortfarande oklart om avtalet kommer att implementeras, men den som tillträder på presidentposten i januari lär möta nya hot om sanktioner om det inte fullföljs.

Den som vinner i dag kan också bli avgörande för den FN-ledda antikorruptionskommissionen Cicigs framtid. Sittande president Jimmy Morales försökte tidigare i år kasta ut dess företrädare ur landet, efter uppgifter om att han själv figurerade i en utredning för att ha tagit emot olagliga kampanjmedel till sin presidentvalskampanj.

Beslutet stoppades av landets konstitutionsdomstol, varpå Morales lovade att inte förnya kommissionens mandat, som går ut den 3 september.

Även Sandra Torres har anklagats för olaglig finansiering av sin valkampanj 2015, när hon förlorade mot Jimmy Morales. Alejandro Giammattei å sin sida greps 2010 anklagad för utomrättsliga avrättningar under sin tid som chef för landets fängelser, men släpptes senare.

Hör hela reportaget nedan