Ovanligt

VM-arbetare i Qatar strejkar trots risker

1:38 min

Den senaste veckan har gästarbetare i Qatar vid två tillfällen strejkat för bättre arbetsvillkor trots att de riskerar att gripas och deporteras.

På skakiga mobilfilmer som publicerats på sociala medier ses hundratals män i gula arbetsvästar demonstrera. Männen är gästarbetare på byggen i städerna Doma och Ash-Shahaniyia. En röst på en av filmerna uppger att de inte fått lön på fyra månader och att det vatten de får att dricka inte är tjänligt.

Det uppskattas finnas nära 30 000 gästarbetare i Qatar som arbetar med att bygga fotbollsarenor, hotell och annan infrastruktur inför fotbolls-VM 2022, som Qatar tilldelades av internationella fotbollsförbundet FIFA år 2010. Ända sedan dess har det framförts kritik mot att landets gästarbetare har det mycket svårt.

Ofta tar företagen deras pass vilket ger arbetsgivaren makt över om och när gästarbetaren kan lämna landet. Qatars lagar ger inte rätt att starta fackföreningar och den som protesterar riskerar att fängslas eller skickas till sitt hemland.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch vet inte om strejkerna ledde till förbättringar eller om de slogs ner. På en av filmerna hörs hur polisbilar med sirenerna påslagna närmar sig demonstranterna.

Flertalet av gästarbetarna kommer från Indien, Nepal, Bangladesh, Indonesien, Sri Lanka och Filippinerna, och på senare tid har alltfler kommit från andra afrikanska länder. Många av dem arbetar under villkor som betyder att löner kan sänkas, utbetalningar skjutas upp, ledigheter dras in.

Dessutom är ofta säkerheten vid byggena låg. Så många som 1 200 personer kan ha mist livet i arbetsolyckor, enligt uppgifter från en facklig internationell organisation ifjol.

Human Rights Watch menar att menar att Qatars regering inte infriat sina löften om förbättringar för gästarbetarna.