Drar tillbaka sitt stöd

Allt färre länder erkänner Kosovo som självständigt

2:30 min

Minst elva länder har meddelat att de inte längre erkänner Kosovo som en självständig stat.

Det beror på serbisk diplomati, enligt Balkankännaren Sanimir Resić.

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien 2008 och erkändes samma år av bland annat Sverige. Men däremot inte av exempelvis Spanien, som brottas med utbrytningsförsök i den egna regionen Katalonien. Erkännandet uteblev även från Ryssland, som är Serbiens allierade, och från Kina.

Totalt fick Kosovo stöd av över 100 länder. Men 2017 kom en vändning då stater började ändra sig. Totalt rör det sig om minst 11 länder, vara nio sen förra sommaren, som dragit tillbaka sina erkännanden av Kosovo enligt tidningen Prishtina Insight.

Det senaste landet att göra det är Centralafrikanska republiken, som är ett av många länder i Afrika och Oceanien som blivit uppvaktade. Ett av Serbiens bästa argument vid dessa besök är att Kina och Ryssland är på samma linje i Kosovofrågan, berättar Sanimir Resić.

Förra året väcktes hopp om att konflikten skulle kunna lösas när ländernas ledare diskuterade en nydragning av gränsen mellan Serbien och Kosovo, så att serb-dominerade områden i Kosovo skulle tillfalla Serbien och vice versa. Men förslaget fick tummen ner både av inhemska opinioner och av EU, och efter det har spänningarna ökat, inte minst sen Kosovo införde tullar på 100 procent på varor från Serbien.

För den serbiska regeringen har det inneburit en PR-seger varje gång som ett land dragit tillbaka sitt erkännande av Kosovo.

Regeringen i Kosovo har å sin sida sagt att det inte går att dra tillbaka ett erkännande enligt internationell lag. Den har också betonat det inte rört sig om några ekonomiskt starka nationer eller viktiga handelsrelationer för Kosovo.