Explosion vid militärbas

Ryssland bekräftar: Kärnkraftsarbetare inblandade i olyckan

1:31 min

Den ryska atomenergimyndigheten har nu gett information om explosionen på en militärbas i torsdags. Nu bekräftar myndigheten att det var kärnkraftsarbetare som var inblandade olyckan.

Explosionen skedde i samband med ett test av isotopdrivet raketbränsle. Efter testet fattade bränslet eld, skriver ryska atomenergimyndigheten Rosatom i ett uttalande.

Det var i torsdags, på en militärbas i Archangelsk-regionen i nordvästra Ryssland, precis vid kustlinjen till Vita havet, som olyckan inträffade.

På anläggningen utvecklar man bland annat raketer för atomubåtar och det rådet därför mycket sekretess kring händelsen.

Enligt Rosatom inträffade explosionen på en plattform i havet. Flera människor hade slungats i vattnet. Fem personer omkom och tre skadades vid explosionen.

I ett uttalande, kort efter olyckan sa Ryska Försvarsdepartementet att det inte hade förekommit något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

En lokal myndighet gjorde egna mätningar som visade motsatsen. Strålningsnivåerna i området hade stigit kraftigt direkt efter explosionen men sjönk sedan igen. Men det uttalandet drog myndigheten senare tillbaka och sedan dess har det inte kommit fler uppgifter om strålningsvärdena.

Varken i Sverige eller i Finland har höjda strålningsnivåer uppmätts, enligt ländernas strålsäkerhetsmyndigheter.

Kort efter explosionen stängdes den närliggande Dvinabukten av för båttrafik och enligt flera uppgifter hade invånare i området också fått jodtabletter för att förhindra kroppen att uppta eventuellt radioaktivt jod.