21-åringen häktas - misstänkt för terrorbrott och mord

0:15 min

21-årig man häktas efter moskéskott i Norge – misstänks för terrorbrott och mord.

Han förnekar brott men tingsrätten i Oslo beslutade att han ska häktas i fyra veckor.

Den man som misstänks för terrorbrott, mord och mordförsök efter moskéangreppet i norska Bærum har framträtt inför rätten.

Mannen i tidiga 20-årsåldern log när han anlände till sal 250 i Oslo tingsrätt. Runt bägge ögonen syntes blåmärken och han hade tydliga sår på halsen. Utanför salen — som byggdes specifikt för rättegången mot Anders Behring Breivik — trängdes ett stort pressuppbåd och polisen hade satt in extra resurser både i och utanför rätten.

Mannen har under förhör nekat till att svara på frågor, men gav inför häktningsförhandlingen tillstånd till att låta sig fotograferas. Polisen ville dock att förhandlingen sker bakom stängda dörrar, vilket tingsrätten godkände när förhandlingarna inleddes. Efter att de avslutats meddelade den misstänktes advokat Unni Fries att hennes klient begär att få släppas på fri fot.

– Han har inte erkänt brott, och för övrigt har han nyttjat sig av rätten att inte behöva förklara sig, sade Fries till reportrar på plats i Oslo tingsrätt enligt NTB.

Enligt tidigare uppgifter till tidningen VG kommer mannen att begäras häktad i fyra veckor, med full isolering samt brev-, besöks- och medieförbud.

Polisen rubricerar ärendet som misstänkt mord på mannens styvsyster, mordförsök mot personer i moskén och terrorbrott.

Under en presskonferens på måndagen bekräftade polisen uppgiften att de tidigare fått tips om den misstänkte. Polisen beskriver tipset, som kom för runt ett år sedan, som så pass vagt att man valde att inte följa upp det.

Det var strax efter klockan 16 i lördags som larmet kom om skottlossning i moskén i Bærum strax utanför Oslo. Polisen har bekräftat att flera skott avlossades, men ingen skadades allvarligt då en 65-årig moskébesökare snabbt lyckades avväpna den misstänkte.

Under måndagen har Bærums kommunledning hållit krismöte för att diskutera vilka åtgärder man bör sätta in kommande veckor, i skolor liksom i muslimska miljöer.

– Det blir viktigt att ta hand om alla inblandade under dagarna och veckorna som kommer, säger kommunordförande Lisbeth Hammer Krog (H) till VG.

Efter attacken hittade polisen en 17-årig flicka död i ett hus i Bærum. Hon rapporterades senare vara den misstänktes styvsyster.

– Det här drabbar familjer, klasskamrater, ett stort grannskap. Det gör ont, det smärtar. Vi är väldigt påverkade, säger Lisbeth Hammer Krog.

I morgon kommer skolan där flickan var elev att flagga på halv stång och en minnesstund kommer att arrangeras, enligt NTB.

Under söndagskvällen öppnades Eiksmarka kyrka utanför Oslo sina dörrar för sörjande.

– Det var väldigt starkt. Många ungdomar kom hit och gav uttryck för sin sorg, säger prästen Stein Bjarne Westnes till VG.

Efter dådet framkom att den gripne mannen på ett nätforum ställt sig bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland.