Vanligaste könssjukdomen

Vaccin mot klamydia testat på människor

2:03 min

Ett vaccin mot världens vanligaste sexuellt överförda sjukdom, klamydia, har för första gången testats på människor, med lovande resultat.

Den dansk-engelska studien är ett genombrott, även om det är en liten studie, säger Björn Herrmann, docent i klinisk mikrobiologi, som forskar om klamydia vid Akademiska sjukhuset i Uppsala:

– Det är en begränsad studie, en fas 1-studie och de fick då ett bra immunsvar, både med antikroppar och det vi kallar cellförmedlat, eller cellmedierat, immunsvar. Och även svar i genitalier, där infektionen sker. Så det verkar lovande.

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförda sjukdomen. I Sverige diagnosticeras mellan 30 000-35 000 personer med klamydia varje år och i världen är det 131 miljoner nya fall årligen. Antibiotika hjälper, men problemet är att många, över hälften, inte får några märkbara symtom av sjukdomen, och ovetande sprider den vidare. Och obehandlad klamydia kan hos kvinnor ge bestående skador på äggledarna med risk för sterilitet eller utomkvedshavandeskap och män kan få inflammation i bitestiklarna.

Ett fungerande vaccin skulle hejda den utvecklingen, och det här är alltså första studien på människor. Hittills bara på 35 kvinnor och hos samtliga som fick vaccinsubstansen gick immunförsvaret igång. Det behövs dock fler studier för att veta om det immunsvaret är tillräckligt för att skydda mot smitta, och dessutom krävs det sen att något läkemedelsbolag är villigt att utveckla ett vaccin, vilket inte alltid är så lätt, säger Björn Herrmann.

– Från att gå från fas 1 till en produkt så krävs det ju ytterligare väldigt mycket pengar. Så det ser lovande ut men är samtidigt långt kvar till att ha en produkt som fungerar.