Medvetet mode

Fler vill veta mer om klädernas ursprung

2:31 min

Allt fler vill veta mer om vad kläderna kommer ifrån. På Textilhögskolan i Borås utvecklas nu en ny metod för spåra klädernas ursprung.

Nya informationssystem gör det möjligt att ta del av fler detaljer om kläderna genom att scanna av en kod, eller tagg på plagget, med en smartphone.

Forskaren Christina Jönsson på det statliga och oberoende forskningsinstitutet RISE har märkt att allt fler aktörer i Sverige visar intresse för den här typen av lösningar.

– Intresset för information har definitivt ökat, både så att man ska kunna välja rätt som konsument men vi ser också en tydlig ökning inom branschen. Vi får betydligt fler frågor och vi ser att nätverk och forum som tar upp den här typen av frågor definitivt ökar, säger Christina Jönsson på RISE.

Informationen lagras digitalt vilket gör det möjligt att återge många detaljer så som råvarornas ursprung, tillverkningsmetoder, klimatavtryck och kemisk sammansättning, vilket också kan underlätta återvinning av plagget.

En del av koderna, eller taggarna, i de här informationssystemen kan dock kopieras relativt enkelt, vilket gör informationen mindre pålitlig, det menar Tarun Kumar Agrawal som är forskare på Textilhögskolan i Borås och som håller på att ta fram en ny metod.

– Blockkedjetekniken gör det mycket svårare att manipulera informationen, säger han.

Taruns metod som blivit internationellt uppmärksammad bygger på blockkedjeteknik, som gör datahanteringen väldigt säker, och ett unikt mönster av partiklar tryckt på plagget som konsumenten kan scanna av för att ta del av informationen. Metoden ska nu testas mer på labbnivå.

Christina Jönsson ser positivt på att fler metoder tas fram, att utveckla koder och taggar som är anpassade för modeindustrin är nämligen svårt, säger hon.

– Idag har man inte utvecklat taggar som är anpassade för den textila livscykeln, taggar som specifikt adresserar de behoven vi har för ett plagg som ska tvättas, tumlas och sen återvinnas.