Energi

Klimatfrågan högst på agendan i Tyskland

2:17 min

I Tyskland står klimatfrågan högst upp på agendan när förbundskansler Angela Merkel har återvänt från sin semester. Merkels parti, CDU, har kommit med egna förslag och i nästa månad ska regeringen lägga fram ett klimatpaket.

Det går nästan inte en dag nu utan att det kommer nya klimatpolitiska förslag i Tyskland. Senast är det regeringspartiet CDU som försöker flytta fram sina positioner.

Partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer vill se en skattereform inom energisektorn. Det handlar om att det ska kosta mer att släppa ut koldioxid genom transporter och uppvärmning, samtidigt som det ska löna sig att bygga om sitt hus eller välja en mer miljövänlig bil. Det mest konkreta är en skrotningspremie för oljepannor.

– Vi har inte för lite skatter, men vi har för lite styrning när det gäller att minska koldioxidutsläppen, sa Annegret Kramp-Karrenbauer i public service-tv, ZDF.

Det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna SPD, har talat om behovet av en koldioxidskatt och enligt miljöminister Svenja Schulze arbetar hennes departement med ett förbud mot plastpåsar.

Utspelen kommer samtidigt som det tyska miljöpartiet, De Gröna har stor framgång i opinionen. CDU säger att partiet är emot förbud och vill se innovation och optimism, medan SPD betonar socialt ansvar i klimatpolitiken.

Det har också uppstått en debatt om pengarna som behövs för att Tyskland ska komma närmare att nå sina klimatmål. Finansmarknaden erbjuder minusränta på tyska statsobligationer, landet får alltså betalt för att låna pengar, och frågan är om det vore rätt att låna till klimatåtgärder.

Förra veckan kom uppgifter om att finansdepartementet övervägde att frångå den hårda budgetdisciplinen och utfärda så kallade gröna obligationer. Men det ser inte ut att vara aktuellt. Angela Merkel står bakom principen om en budget i balans, sade en talesperson i dag.

Den 20 september ska regeringen lägga fram ett klimatpaket så förbundskanslern har att göra nu när hon är tillbaka från semestern.