Moskedådet

Den häktade 21-åringen försökte live-sända attacken

1:23 min

21-årigen som i dag häktades misstänkt för mord och terrorbrott, försökte livesända sin attack på moskén i norska Bærum.

Några timmar efter att Oslo tingsrätt beslutat häkta 21-åringen lämnar polisen i Oslo ut fler detaljer om lördagens moskéattack i norska Bærum.

– Vi kan bland annat gå ut med att den misstänkte bar en hjälm och på den var det en Go pro-kamera monterad. Vi har inte möjlighet att gå in på detaljerna i den videon men den har gett oss viktiga bevis, säger polisadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby till TT.

I ett inlägg på ett nätforum som postades strax före attacken skriver en person som uppger sig vara 21-åringen att han försökt, men misslyckats, att livesända händelseförloppet, skriver TT.

Oslopolisen uppger också till TT att mannen hade flera vapen då han anlände till moskén, utan att gå in på hur många.

– Vi har anledning att tro att en del av vapnen var lagligt registrerade, men vi vet inte vilka som var lagliga och olagliga, det är en del av förundersökningen. De vapen vi tror var lagliga var jaktvapen.

Den misstänkte 21-åringen vill inte prata med polisen, han fortsätter att hänvisa till sin rätt att inte ge sin bild av vad som hände i lördags. Han tog sig då beväpnad in i en moské i Baerum och sköt flera skott innan han blev övermannad av ett par äldre män i den muslimska församlingen.

21-åringen hade blåtiror och sår i ansiktet och på halsen när han kom in i rättssalen i dag. Han är nu häktad i fyra veckor, misstänkt för terrorbrott och mord på sin 17-åriga styvsyster.

Mannen ska på senare tid ha uttryckt allt mer högerextrema och främlingsfientliga åsikter, och redan för ett år sedan fick den norska säkerhetspolisen PST tips om mannen, berättade PST-chefen Hans Sverre Sjøvold vid en presskonferens i dag.

Tipset var vagt och utan direkta terrorplaner, säger PST-chefen. Därför valde polis och säkerhetspolis att inte följa upp det mer noggrant.

Ingen person skadades allvarligt vid lördagens moskéattack. I Norge är maxstraffet för terrorbrott av normalgraden 21 års fängelse.