Efter sanktionerna

Ryssland handlar alltmer med Kina

1:57 min

Det ryska handelsutbytet med omvärlden minskar kraftigt, förutom på en punkt – handeln med Kina.

Ny statistik från den ryska federala tullmyndigheten visar att sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 har landets handel med omvärlden minskat kraftigt. Det stora undantaget är Kina som på fem år ökat sin handel med Ryssland med 17 procent. Det är en siffra som sticker ut i den officiella statistiken eftersom den totala ryska importen och exporten båda minskat under samma period med 20 procent.

Den ryska affärstidningen Kommersant pekar på flera anledningar till framför allt importminskningen: omvärldens sanktioner mot Ryssland efter annektering av Krim, de ryska motsanktionerna som stoppat en lång rad importvaror, den ryska rubelns kraftiga försvagning och minskad efterfrågan bland landets konsumenter.

Andra och tredje landet på ryska utrikeshandelns tio-i-topp-lista, Nederländerna och Tyskland, låg 2014 inte så långt bakom Kina. Nu har de båda europeiska ländernas handel med Ryssland minskat med närmare en tredjedel vardera. Ukraina, som för fem år sedan var Rysslands femte största handelspartner, är nu borta från topplistan efter en minskning med två tredejedelar jämfört med det tidigare handelsutbytet med grannlandet Ryssland.

Den ryske premiärministern Medvedev kom till Kaspiskt Ekonomiskt Forum i Turkmenistan direkt från ett annat handelstoppmöte, den Eurasiska Ekonomiska Unionens sammankomst i Kirgizistan. Där diskuterades hur det ekonomiska samarbetet mellan de fem medlemsstaterna, bland andra Ryssland, Kazakstan och Armenien, ska bli effektivare. Det ukrainska beslutet 2014 att inte ansluta sig till den Eurasiska Unionen har av många bedömare setts som en bakgrund till Rysslands militära angrepp på Ukraina samma år.