Carrie Lam: Hongkong mot en väg utan återvändo

1:55 min

I Hongkong har flygtrafiken nu återupptagits sedan flygplatsen stängde igår till följd av protester.

Samtidigt säger idag Hongkongs chefsminister Carrie Lam att hon är orolig för att protesterna nu nått en punkt där det inte längre finns någon återvändo.

– Våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo, och kasta Hongkong in i en mycket farlig situation” sa den av proteströrelsen så kritiserade Hongkong ledaren Carrie Lam på en pressträff.

Och Hongkongledaren försvarade återigen polisens agerande de senaste dagarna som kritiserats hårt av demonstranterna efter att polisen bland annat sköt tårgas inne i en tunnelbanestation i söndags kväll.

– Det sker under extremt svåra omständigheter, speciellt då polis måst fatta beslut där och då i situationen” sa chefsminister Lam.

Hon duckade däremot på frågan från en Reutersreporter som inte gav sig. Om hon och Hongkongledningen har mandat själv att formellt dra tillbaka det kritiserade lagförslaget om att utlämna brottsmisstänkta till Fastlandskina, som varit proteströrelsens främsta krav? Eller om Peking avgör det?

På flygplatsen har flygtrafiken idag återupptagits även om hundratals flygningar in och ut från Hongkong rapporteras vara inställda även idag till följd av gårdagens plötsliga nedstängning av trafiken.

Samtidigt finns uppgifter om att proteströrelsen manar till en ny liknande flygplatsaktion senare idag.