Kirgizisk expresident uppges ha planerat kupp

1:22 min

I Kirgizistan väcktes idag åtal mot den förre presidenten Atambajev för bland annat mord. Dessutom anklagar landets säkerhetstjänst honom för att ha planerat en statskupp.

Mord, gisslantagning och våldsamt upplopp är några av åtalspunkterna som idag las fram mot Kirgiziztans förre president Aslanbek Atambajev.

På en presskonferens tidigare idag sa chefen för den kirgiziska säkerhetstjänsten att Atambajev dessutom planerade en statskupp men enligt nyhetsbyrån Interfax finns inte den anklagelsen med i åtalet.

Det var i förra veckan som Atambajev greps i sitt hem efter två dagars försök från den kirgiziska polisen att storma byggnaden.

Atambajev hade vid flera tillfällen kallats till förhör i ett korruptionsfall men aldrig inställt sig hos polisen.

Under den utdragna operationen att gripa ex-presidenten sköts en polisman till döds och Atambajevs anhängare tog flera andra poliser som gisslan under en period.

I centralasiatiska Kirgizistan har det under en tid rått en konflikt mellan den nuvarande presidenten Zjejenbekov och hans företrädare, den nu fängslade Atambajev. Ryssland har tidigare i sommar försökt medla mellan parterna men utan framgång.