RÄDDNINGSFARTYG

365 migranter ombord – avvisas

1:40 min

I Medelhavet fortsätter fartyg att rädda strandade flyktingar men räddningsförsöken bemöts av en vägran att ta emot de räddade. Så sent som igår sade Malta stopp till ett norskflaggat fartyg som hade räddat 85 migranter utanför den libyska kusten.

Totalt finns nu 356 kvinnor män och barn ombord Ocean Viking som drivs av organisationerna SOS Mediterranee och Läkare Utan Gränser efter att fartyget hade räddat migranter flera dagar i rad.

Redan i torsdags nekade Malta fartyget möjligheten att tanka i öppet hav utanför den maltesiska kusten och meddelade att fartyget inte var välkommet att docka i hamn.

–  Vi fick aldrig en förklaring om vad som ligger bakom beslutet, sa SOS Mediterranees talesperson Laura Garel till olika nyhetsbyråer.

På sitt twitterkonto har ett annat räddningsfartyg, det spanskflaggade Open Arms, publicerat ett kort filmsnitt där migranter som räddats i Medelhavet vilar ombord.

I tio dagar har fartyget väntat på att kunna lägga till i maltesisk hamn men landet har bara accepterat att ta emot 39 av de 160 migranterna ombord. Så sent som i helgen twittrade landets inrikesminister Michael Farrugia att Malta inte kan ta hela ansvaret när det gäller att ta emot migranter.

Enligt siffror från Missing Migrants, som registrerar dödsfall i Medelhavet, har 840 flyktingar mist livet hittills i år, en står del av dem i centrala Medelhavet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista