EU:s långtidsbudget

EU-kommissionen vill satsa mer på volontärarbete för unga

2:12 min

1,26 miljarder euro till volontärarbete, jobb och praktik för unga vuxna. Det föreslår EU-kommissionen i den kommande långtidsbudgeten.

26-åriga Elin Börjesson från Göteborg var volontär på ett barnläger i Madrid i början av sommaren.

– Det är väldigt skönt att man kan få komma ut, och dessutom göra något bra. Det är win-win, säger hon.

Elin Börjesson fick ett erbjudande om att vara ledare på kollot efter att ha anmält sig till den så kallade Europeiska Solidaritetskåren, som skickar unga mellan 18-30 år till projekt i olika länder. Kåren finansieras av EU och lanserades 2016.

I budgeten som gäller för 2021-2027 vill EU-kommissionen satsa 1,26 miljarder euro på Solidaritetskåren, en ökning jämfört med tidigare år. En viktig satsning, tycker Sophia Eriksson Waterschoot som är direktör på generaldirektoratet för utbildning, ungdom, idrott och kultur på EU-kommissionen.

– Det här är en investering i Europas unga, säger hon.

Kristdemokraternas Europaparlamentariker David Lega håller inte med. Han tycker att EU ska stötta andra ideella organisationer istället för att själva samordna volontärprojekt.

– Risken är att man konkurrerar med det fungerande civilsamhälle som redan finns, säger han.

Sverigedemokraterna har samma inställning. Socialdemokraterna och Moderaternas Europaparlamentariker är positiva till solidaritetskåren, men negativa till en budgetökning.

Miljöpartiets Europaparlamentariker Pär Holmgren är positiv till EU-kommissionens förslag.

– Själva grundprojektet står vi verkligen bakom, just för att det handlar om solidaritet, mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet. Det här är värden som är viktiga för Europa och för EU, säger han.

Övriga partier har inte svarat på Ekots fråga om hur de ser på förslaget om en budgetökning.