raketolycka

Uppmanas lämna sina hem – höga strålningsvärden

1:41 min

Det statliga ryska meteorologiska institutet rapporterar om att strålningsvärdena höjdes i området kring raketolyckan i nordvästra Ryssland i förra veckan, en olycka där fem människor dog.

Enligt ryska Rosgidromet, det statliga institutet som observerar meteorologiska förhållanden och miljöförändringar, så ökade strålningen i staden Severodvinsk med upp till 16 gånger i förra veckan. Miljöorganisationen Greenpeace hävdar att det handlade om 20 gånger högre strålningsnivåer än vanligt.

Severodvinsk ligger vid Vita havskusten i Archangelskregionen, inte långt från den plats där förra veckans raketolycka inträffade. Fem vetenskapsmän från det statliga ryska kärnkraftsbolaget dog vid olyckan som ryska myndigheter från början sa inte orsakat någon förhöjd strålning. Det har efter hand framkommit att det hela inträffade under en militär testskjutning av en raket från en ramp i havet.

Under tisdagen kom också uppgifter om att läkare som vårdat överlevande från raketolyckan nu själva skickats till Moskva för medicinsk undersökning. Dessutom uppmanar nu ryska myndigheter de boende i byn närmast olycksområdet att från och med imorgon, onsdag, lämna sina hem medan militären utför efterarbeten efter förra veckans olycka.

Det har fortfarande inte kommit någon officiell förklaring till varför rakettestet orsakade förhöjda strålningsvärden. Experter i USA har kopplat ihop olyckan med en typ av kryssningsmissil som Ryssland har sagt sig arbeta med men än så länge har ingen bekräftelse kommit från ryskt håll om att det finns ett samband.