NY LAG

Forskare: Rökförbudet har fått omedelbar effekt

0:29 min

Försäljningen av nikotinläkemedel har ökat kraftigt sedan införandet av det nya rökförbudet. Fler har också sökt hjälp för att fimpa ciggen.Det verkar som att rökförbudet fått en omedelbar effekt, säger tobaksforskaren Tove Sohlberg.

Det har gått en dryg månad sedan askkopparna togs bort från borden på Sveriges uteserveringar och rökare förvisades ut på trottoarer, gatuhörn eller bänkar.

Lagen verkar ha gett rökare större anledning att fimpa – de stora apotekskedjorna i Sverige har sett en ökning av försäljningen av nikotinläkemedel under juli i år.

– Det är ett tydligt skutt. En rimlig tanke är att det beror på nya lagen och att det ger rökare ytterligare ett skäl att sluta, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket AB.

Apoteket AB, som utgör ungefär en tredjedel av apoteksmarknaden i Sverige, ökade försäljningen med 12 procent jämfört med juli förra året.

Även Apoteket Kronan, som står för ungefär 17 procent av apoteksmarknaden, har sett en ökad försäljning med åtta procent i juli i år, och Apoteksgruppen, med 191 apotek i Sverige, har också haft en positiv försäljningseffekt.

Antalet personer som hörde av sig till Sluta röka-linjen ökade även de i juli.

"Vi ser en ökning av antal samtal på 24 procent under juli månad som möjligtvis kan tillskrivas till medvetenhet i befolkningen efter införande av den nya lagen", skriver rådgivaren Amanda Wedenborn i ett mejl.

Den plötsliga förändringen kan vara ett tecken på att svenskarna har accepterat det utvidgade förbudet och anpassar sig, enligt Tove Sohlberg, tobaksforskare vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet.

– Förbudet har ju funkat som ett rökstopp för de aktiva rökarna, säger hon.

En anledning till effekten kan vara att det spridits mycket information om lagen och att den uppmärksammats i medier vilket bidragit till att rökarna inte tagits på sängen.

– Men vi får väl se över tid om de blir långsiktigt rökfria eller om de köper nikotinläkemedel för att använda i situationer där man inte får röka och sedan fortsätter röka.