Ekonomi

Kina investerar allt mindre i Europa

1:25 min

Antalet kinesiska förvärv minskade mest i Tyskland och den största investeringen det första halvåret skedde i Sverige, när elbilstillverkaren Nevs fick en ny ägare.

En försvagad kinesisk ekonomi gör att investeringsivern i Europa svalnar. Under första halvåret i år minskade investeringarna med 84 procent jämfört med samma period året innan, från nära motsvarande 147 miljarder kronor till 23 miljarder.

Här i Tyskland skedde inte ett enda stort kinesiskt företagsköp under första halvåret, enligt rapporten som kommer från konsultföretaget Ernst and Young. Och sett till antalet uppköp blev Tyskland omsprunget av Storbritannnien.

Sverige hamnar i topp när det gäller värdet på de kinesiska investeringarna. Orsaken är att elbilstillverkaren Nevs fick ny huvudägare i det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande som sedan också köpte in sig i Koenigsegg som gör sportbilar.

Minskningen av uppköp i Europa förklaras i rapportern bland annat av att handelskonflikten mellan USA och Kina försvagat ekonomin i Kina.

De senaste åren har Kinas köp av företag debatterats flitigt i Europa och många länder har skärpt sina regler för att granska uppköp, till exempel Tyskland, Frankrike och Finland. Oron handlar om vad som händer med säkerheten om viktig teknik och viktiga företag hamnar i kinesisk ägo.

Det har också funnits ett missnöje med att Europa stått öppet för uppköp medan investeringar åt andra hållet, i Kina, är svåra. Inom EU infördes nya regler i våras om att utländska direktinvesteringar kan granskas också på EU-nivå.