Tyskland

Europas största ekonomi krymper

2:04 min

Europas största ekonomi, Tyskland, krymper. Under det andra kvartalet sjönk bruttonationalprodukten med 0,1 procent jämfört med kvartalet innan, enligt den tyska statistikmyndigheten.

Det har länge pratas om Tyskland som motorn, eller dragloket för ekonomin i Europa. Men nu är landet i stället att likna vid ett stoppljus.

Enligt den preliminära statistiken sjönk BNP under april, maj och juni jämfört med årets första tre månader. Minskningen är liten, 0,1 procent, enligt den säsongsjusterade statistiken, men den är ändå en tydlig signal om att Tyskland som lever mycket på sin export tar skada av den internationella oron i handelsfrågorna.

Nedgången beror främst på mindre utrikeshandel, den tyska exporten minskade med 8 procent i juni. En orsak är handelskonflikten mellan USA och Kina, en annan är att den för Tyskland så viktiga bilindustrin har haft svårt att hänga med i omställningen till elbilar.

Att ekonomin skulle krympa det andra kvartalet var väntat bland ekonomer här, och det man befarar nu är att nästa kvartal ska se likadant ut. Det skulle i så fall betyda att Europas största ekonomi är inne i en recession för första gången på sex år.