Protester mot fler djurförsök på SLU

1:54 min

Planerna på ett center för djurförsök på stora djur vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har väckt protester.

SLU söker med flera andra lärosäten och Statens veterinärmedicinska anstalt 90 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för det nya centret.

Organisationer som arbetar med djurfrågor menar att Vetenskapsrådet ska satsa mer pengar på alternativ till djurförsök istället för nya försöksdjursanläggningar.

Djurrättsalliansen har samlat in 25 000 namn mot att centret öppnar.

--Det är väldigt förvånande att man gör en sådan här ansökan där man vill använda mer stora djur. Som apor, hundar och katter. En stor del av befolkningen är emot försök på den här typen av djur, säger Daniel Rolke som är ordförande i Djurrättsalliansen.

250 miljoner kronor beräknas det nya centret Swecclim och djurförsöken där att kosta. Bland annat ska de bli möjligt att göra långtidsstudier på större djur. Men i ansökan finns det inte så mycket detaljer om vilka sorts försök det kan röra sig om.

Amir Sedigh är överläkare och sektionschef för transplantationskirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han säger att det är två typer av försök på grisar som transplantationskirurgerna är intresserade av om SLUs nya center blir av. Det handlar om transplantationer av njurar mellan grisar och även diabetesforskning med transplantationer av bukspottskörtelceller.