Hör hela intervjun med Louise Erixon

6:55 min

Asylsökande som anvisas till Sölvesborg ska i första hand placeras utanför kommunen. Det föreslår samstyret som idag presenterar en handlingsplan för resten av mandatperioden.

I handlingsplanen finns 220 åtgärder som samstyret vill genomföra de närmaste tre åren.

Det handlar om allt från vegetarisk mat i skolorna till obligatoriska drogtester för sommarjobbare och ett nytt näringslivscenter på järnvägsstationen.

Flera av åtgärderna rör asylsökande och nyanlända.

Samstyret vill bland annat att asylsökande som anvisas till Sölvesborg av Migrationsverket i första hand ska placeras på boenden utanför kommunen.

I andra hand vill samstyret att de asylsökande ska bo i tillfälliga bostäder till exempel husvagnar. Detta för att motverka uppkomsten av så kallade utanförskapsområden.

SD, M, KD och SoL-partiet föreslår även att gymnasieutbildning bara ska erbjudas elever med permanent uppehållstillstånd och att förslag på åtgärder som underlättar återvandring ska tas fram.

Samstyret vill också sänka kostnaderna för tolkar, utreda om det går att göra en ny åldersbedömning av asylsökande som ljugit om sin ålder samt utmana bostadslagen för att ta reda på om en kommun över huvud taget behöver ta emot asylsökande.

Klockan tre idag håller samstyret som pressträff i Sölvesborg.

Så skriver samstyret om nyanlända

  • De som anvisats till Sölvesborg av Migrationsverket bör under etableringstiden i första hand i kommunens regi placeras i boenden i andra kommuner, för att undvika framväxten av utanförskapsområden i Sölvesborg. Om det ej är möjligt och om det gäller ensamkommande män bör boenden ordnas i tillfälliga och ändamålsenliga bostäder utanför det ordinarie bostadsbeståndet. I tredje hand bör nyanlända som anvisats till kommunen erbjudas tillfälliga bostadskontrakt under etableringstiden, vilka som mest kan sträcka sig över två år.

  • Gymnasieutbildning ska erbjudas i den utsträckning det följer av lagen, innebärande att den som saknar permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd inte ska tillhandahållas utbildningsplats.

  • I den mån ensamkommande unga har anvisats till Sölvesborg och det finns skäl att misstänka att den enskildes faktiska ålder skiljer sig från den ålder som ligger till grund för Migrationsverkets bedömning, ska Barn- och utbildningsnämnden utreda möjligheten att tillse att ny prövning av individens ålder utförs. 

  • En översyn ska göras av kommunens kostnad för tolkning. Utgångspunkten ska vara att anpassa tillhandahållandet av kostnadsfri tolkning till personer över 18 år endast i den utsträckning det uppenbart är en skyldighet för kommunen enligt lag. I övriga fall bör tolkning ske till självkostnadspris där det finns ett sådant behov.
  • Förslag på insatser ska tas fram som syftar till att stimulera och underlätta återvandring för invandrare som vill återvända till sina ursprungsländer. De vars mål är att återvända till hemländerna saknar ofta incitament att assimileras i det svenska samhället. Det kan då vara en god lösning att underlätta återvändande. Särskilt ska det komma i fråga för de som saknar skyddsbehov och självförsörjning och därmed saknar ekonomiska möjligheter att på egen hand genomföra ett sådant företag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista