Brott

Uzbekisk man anhållen misstänkt för stämpling till terroristbrott

1:43 min

Mannen som suttit anhållen hos polisen efter ett ingripande i Östersund och misstänks för stämpling till terroristbrott, är från Uzbekistan enligt uppgifter till Ekot.

Brottsrubriceringen var till en början förberedelse till mord, men när ärendet under torsdagen flyttades över till Riksenheten för säkerhetsmål ändrades rubriceringen.

Det bekräftar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Under torsdagsförmiddagen tog Riksenheten för säkerhetsmål över utredningen. I samband med det ändrades också brottsrubriceringen från förberedelse till mord till stämpling till terroristbrott. Vilket innebär att SÄPO, säkerhetspolisen tagit över utredningen.

– Just nu pågår fortsatta för hör och vi går igenom beslag som har gjorts, säger Karl Melin, presschef på SÄPO.

Flera ögonvittnen som P4 Jämtland pratat med berättar att mannen körde bil på Stortorget i Östersund. Polisen larmades till platsen och grep den misstänkte med dragna vapen.

Det hela skedde vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen. I bilen hittades fynd som gör att polisen misstänker förberedelse till mord. Polisen har också genomfört en husrannsakan.

P4 Jämtland söker kammaråklagare Henrik Olin som leder utredningen. Han kommer under dagen eller senast imorgon bitti tar ställning till om mannen ska begäras häktad.

Enligt polisen finns det inte några skäl för medborgarna att känna oro för ytterligare händelser.

– Hade vi haft uppgifter som talat för något annat så hade vi berättat det för medborgarna, skriver polisen på sin hemsida.

Bilen som den misstänkte mannen körde var inte hans egen. Bilen är registrerad i Jämtlands län och P4 Jämtland har varit i kontakt med ägaren som bekräftar att bilen är hans och han säger sig inte veta hur den misstänkte mannen kom att köra den på onsdagen.

Bilen är däremot inte anmäld stulen, enligt ägaren, som säger att han redan rett ut saken med polisen.