Handel

Matpriserna stiger mer än övriga priser

1:58 min

Inflationstakten sjönk från 1,7 procent i juni till 1,5 procent i juli. Men när det gäller just matpriserna är utvecklingen helt annorlunda, där har priserna stigit kraftigt det senaste året, inte minst på grönsaker.

– Jag kan ha märkt att det har gått upp en hel del framförallt på mejeriprodukter och på grönsaker, säger Monika Flodin som varit och handlat i Stockholm.

Påverkar det vilka varor du väljer att handla?

– Nej det skulle jag inte säga att det gör, men jag kanske väljer att handla vissa saker i en butik och vissa saker i en annan butik, säger Monika Flodin.

Matpriserna stiger alltså mer än den sammantagna inflationen som nu är 1,5 procent enligt siffror från Statistiska Centralbyrån igår. Under det senaste året har matpriserna i genomsnitt gått upp med 3,8 procent och på vissa varugrupper, som till exempel grönsaker, handlar det om en uppgång på över 12 procent.

Samtidigt går det bra för det bra för de stora livsmedelskedjorna.
I morse kom Ica med sin rapport för det andra kvartalet. Omsättningen ökade under kvartalet och det gjorde även rörelsevinsten.

Att matpriserna gått upp mer än inflationen förklarar Ica:s vd Per Strömberg bland annat med torkan förra året och att importerade varor blivit dyrare i takt med den allt svagare kronan.

– Vi har sett stigande matpriser och där vi ser stora prisuppgångar det är på grönsaker, på fisk och på spannmålsrelaterade produkter, säger Per Strömberg.

Men hur ser du behovet av höjningar för er del?

– Vi följer löpande med den prisutveckling som sker så sker det snabba korrigeringar på till exempel grönsaker så är det klart att det korrigeras också över tid ut i butikerna, det är ofrånkomligt, säger Per Strömberg.