RECENSION - FILM

Inte så varmhjärtad ironi om Israel-Palestinakonflikten

11 min

Får man skämta om Israel-Palestinakonflikten? Filmen "Tel Aviv on fire" gör det. Jenny Teleman har sett en nedskalad ironi som går en svår balansgång kring känsliga frågor.

Rimligtvis får man det, men - kanske av förklarliga skäl - ser man inte jättemånga sådana skildringar. Djupt allvar och problematisering brukar prägla samtalet om livet som för många tillbringas med att passera välbevakade gränsövergångar eller livet i skuggan av raketattacker i en utdragen konflikt.

Men på fredag är det premiär för "Tel Aviv on fire" - en israelisk film av den israelisk-palestinska regissören Sameh Zoabi. Den utspelar sig till stor del vid en gränsövergång mellan Jerusalem och Ramallah, och beskrivs som en varmhjärtad komedi.

"Tel Aviv on fire" handlar om slackern Salam. Han är en charmig och ganska vanlig 30-årig palestinier som fått jobb som dialogcoach på en populär palestinsk såpopera som hans farbror skapat. Varje dag på väg till jobbet måste han passera denna gränsövergång - något som får ett högst konkret och oväntad avtryck i hans jobb som manusförfattare...

– Det är en film som uppenbart vet att man måste gå balansgång som en katt på ett balkongräcke för att överhuvudtaget kunna ta upp och skoja om de här frågorna, säger Kulturredaktionens kritiker Jenny Teleman.

Lyssna på hela kritiksamtalet mellan Jenny Teleman och Saman Bakhtiari i ljudlänken ovan.