Brott

Källor till Ekot: Terrormisstänkt i Östersund är från Uzbekistan

2:16 min

Säkerhetspolisen har nu tagit över utredningen kring den man som greps igår när han körde bil på Stortorget i centrala Östersund. Mannen som enligt uppgifter till Ekot är från Uzbekistan misstänks nu för stämpling till terroristbrott.

I går förmiddag vid 11-tiden larmade flera personer polisen om en bilförare som väckte uppmärksamhet på Stortorget i centrala Östersund.

När mannen gripits gjordes fynd i bilen som, enligt polisen, väckte misstankar om att mannen planerat att skada människor. Det rapporterar P4 Jämtland.

Mannen anhölls först för förberedelse till mord, men idag ändrades alltså rubriceringen till stämpling till terroristbrott. Och Säkerhetspolisen tog över utredningen, som leds av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt uppgifter till Ekot är mannen från Uzbekistan. Tidningen Aftonbladet uppger att polisen utreder en koppling mellan den nu anhållne mannen och uzbeken Rakhmat Akilov, som är dömd för terrordådet på Drottninggatan 2017.

Säkerhetspolisen vill inte lämna några uppgifter om mannens bakgrund eller ålder. Om åklagaren anser att det finns skäl att häkta mannen väntas häktningsförhandling hållas imorgon.