Nu kommer robot-shortsen

2:13 min

Forskare vid Harvard har tagit fram bärbara shorts som faktiskt är en slags robot och som assisterar vid både gång och löpning.

De fungerar som ett mjukt yttre skelett som tillåter dig att röra dig fritt, och när du går eller springer så ger det dig lite extra hjälp. Det berättar Max Ortiz Catalan, docent vid institutionen för elektroteknik på Chalmers tekniska högskola.

Shortsen ser ut som vanliga tajta träningsshorts, men egentligen är det en slags robot som alltså gör det enklare för dig att röra på dig eftersom höftlederna får lite assistans.

Det här med robotar som används som ett slags yttre skelett och hjälper till med rörelser under till exempel rehabilitering, är inte något nytt, men det som forskarna vid Harvard har lyckats med är att ta fram en algoritm som fungerar både vid gång och löpning, säger Max Ortiz Catalan.

Liknande exoskelett-robotar har tidigare utvecklats för att fungera som ett stöd vid tunga lyft inom industrin, men även för militära syften.
Vad gäller de här lätta robotshortsen, så tror Max Ortiz Catalan att de främst skulle kunna användas för att hjälpa till med träning för till exempel långdistanslöpare, eftersom de endast ger ett lättare stöd som gör att kroppen känns ungefär sju kilo lättare.