El Salvador

Fick fängelse efter missfall – nu omprövas domen

1:50 min

I El Salvador omprövas domen mot den 21-åriga kvinna som tidigare dömts till 30 års fängelse för mord efter att hon födde ett dödfött barn 2016.

Utanför rättegångssalen i Cuidad Delgado i El Salvador hade flera kvinno-organisationer samlats för att stötta 21-åriga Evelyn Hernandez. Hon blev gravid efter en våldtäkt och var 18 år gammal då hon fick missfall.

2017 dömdes hon till 30 års fängelse för mord efter att hon födde ett dödfött barn.

Evelyn Hernandez satt i fängelse i över tre år innan Högsta domstolen förra året beslutade att ompröva hennes fall. I torsdags började rättegången mot 21-åriga Evelyn Hernandez om igen.

Jorge Menjivar från organisationen för avkriminalisering av abort i El Salvador säger att den här rättegången är viktig. Han hoppas på friande dom och att det ger lite rättvisa till Evelyn Hernandez.

I El Salvador finns minst 16 kvinnor som är dömda till långa fängelsestraff efter att de fått missfall.

Enligt organisationen för avkriminalisering av abort dömdes minst 49 kvinnor för liknande brott mellan 2000 och 2014.

Landet har sedan 1998 en av de strängaste abortlagarna i världen, som kriminaliserar all typ av avbrott av graviditet. Ärendet är det första som berör de stränga abortlagarna sedan den nya presidenten Nayib Bukele tillträde i juni, som tidigare ska ha sagt att han är emot abort men även att han är emot att fattiga kvinnor i El Salvador fängslas efter att de fått missfall.

Jorge Menjivar säger att han hoppas att presidenten nu går från ord till handling.