Sara Stridsberg och Sara Lundberg tar sig an föräldrars psykiska ohälsa i ny barnbok

2:41 min

Sara Lundberg har illustrerat Sara Stridsbergs text i nya barnboken "Dyksommar". Den handlar om en flicka vars pappa är djupt deprimerad och inte vill leva längre.

"Hur kan man inte vilja leva när jag finns? Det kan ingen svara på, det bara är så".

Sara Lundberg läser i nya barnboken "Dyksommar" och berättar:

– Den frågan kommer hon tillbaka till; jag finns ju, varför vill pappa inte leva när jag finns?

Stora och omvälvande frågor ryms i Sara Stridsberg och Sara Lundbergs barnbok "Dyksommar". Konstnären, författaren och illustratören Sara Lundberg förklarar att hon med bilderna i barnboken "Dyksommar" försökt komplettera Sara Stridsbergs text.

– Det är en tung historia, även om det finns humor i den så ville jag vara konkretare i bilderna än vad hon är i texten. Texten är lite mer abstrakt så då väljer jag att vara konkret i bilden. Så det är som ett spel hela tiden.

I bokens bilder är det sjukvårdare som tar hand om pappan, i texten är de änglar. Berättelsen går hand i hand, är som en förlängning av Sara Stridsbergs uppmärksammade roman "Beckomberga" från 2014. Även om mentalsjukhuset Beckomberga inte nämns vid namn i "Dyksommar" går sjukhusets utseende att spåra i Sara Lundbergs bilder. Dessutom har en av Beckombergas patienter spelat stor roll för bokens illustrationer.

– Sigrid Hjertén har jag verkligen djupstuderat, hon var inlagd på Beckomberga. Jag ville titta på vad en människa som är psykiskt sjuk, som har den problematiken använder för färger. Så jag har tittat mycket på hennes otroligt starka, mycket ljusa och ofta gula val av färg.

Sara Lundberg har tidigare vunnit Augustipriset för barnboken "Fågeln i mig flyger vart den vill" som hon både skrivit och illustrerat. Hon har en lång erfarenhet av att illustrera barnböcker, men det är första gången som hon samarbetar med Sara Stridsberg.

– Nu var ju texten relativt klar, men det blir ju alltid så under arbetets gång att man kanske måste stryka eller förtydliga. Det är ju en levande organism tills den trycks, förklara Sara Lundberg och lägger till:

– Det har varit ett ljuvligt samarbete. Väldigt öppet och mycket "ja, så gör vi".