Syfilis på frammarsch

Ökad risk för fosterskador när fler smittas

1:55 min

Könssjukdomen syfilis ökar i Europa, Nordamerika och rika länder i Asien och Oceanien, visar flera studier. Det hotar WHO:s mål att rädda 200 000 foster som varje år dör av syfilissmitta.

Hör mer i Vetandets värld

– Mitt foster hade redan varit dött fem dagar i magen när jag kom in på akuten. Jag visste inte att jag hade syfilis, det var en fruktansvärd chock, berättar 25-åriga Jamile Pedrosa Ferreira Souza Vieira från Rio de Janeiro.

Hade hon fått en penicillinspruta kunde barnet ha räddats. På ett decennium har antalet gravida brasilianskor med syfilis sjudubblats, 50 000 blivande mammor smittas årligen och 25 000 barn, ofta med allvarliga fosterskador.

– Det är en skam för Brasilien, anser Mauro Romero Leal Passos professor vid Fluminense federala universitet.

Globalt minskar antalet syfilissmittade bebisar något på grund av bättre kontroll, men däremot inte andelen gravida med syfilis och i många rika länder ökar könssjukdomen snabbt.

I USA har antalet syfilisskadade bebisar fördubblats på kort tid och i Europa har syfilisfallen bland vuxna ökat med 70 procent på fyra år.

Det är främst män som har oskyddat sex med män som driver epidemin. En minskad oro för att få hiv med bra bromsmediciner och lättillgängliga dejtingappar är en förklaring.

I flera stora EU-länder sprids nu också syfilis till unga kvinnor som riskerar att smitta ett foster om de blir gravida, varnar professor Magnus Unemo som är chef för WHO:s expertlabboratorium för könssjukdomar vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det här är ju jätteoroväckande för på sikt så kan det även öka hos gravida kvinnor vilket ökar risken för överföring till barn, säger Magnus Unemo.

Referens:
Syphilis and congenital syphilis in Europe. A review of epidemiological trends (2007–2018) and options for response. ECDC technical report juli 2019, doi: 10.2900/454006 

Korenromp EL et al, Global burden of maternal and congenital syphilis and associated adverse birth outcomes-Estimates for 2016 and progress since 2012. PLoS One. 2019 Feb 27;14(2):e0211720. doi: 10.1371/journal.pone.0211720